Succesvolle pilot: 2470 kilo koffiedik omgezet in 335 kilo oesterzwammen

Gepubliceerd op 31 december 2019 om 16:02

Het afgelopen jaar hebben de bedrijven Cirkellab, Pelican Rouge Coffee Roasters, Selecta en de Dordtse start-up Kwekersgilde de handen ineen geslagen om ‘afval’ her te gebruiken als voedingsstof om oesterzwammen op te kweken.

Deze worden vervolgens verwerkt in heerlijke gerechten bij de Dordtse horeca. Hiervoor liep een pilot van maart tot en met december 2019 waarbij 2470 kilo koffiedik werd opgehaald bij de gemeente Dordrecht en de Sociale Dienst.

Patrick Asmawidjaja van Kwekersgilde haalt het koffiedik op met zijn elektrische bakfiets: “De koffiedik is van goede kwaliteit en dat is te merken omdat vrijwel alles gebruikt wordt voor de oesterzwammenproductie. Dit zou ook kunnen komen omdat de koffieautomaten afgesloten zijn en onderhouden worden door een beperkt aantal operators. Het risico op besmetting is veel lager dan bij espressomachines.” Selecta is leverancier van de koffie bij de gemeenten in de Drechtsteden. Zij hebben hiervoor actief de samenwerking gezocht met een aantal lokale partners om te werken aan circulaire oplossingen in de Drechtsteden. En hebben de bakfiets gesponsord aan Kwekersgilde. Lotte Roberts van Selecta: “Wij zijn erg blij met de resultaten van de pilot en gaan samen onderzoeken of we de komende maanden extra locaties kunnen toevoegen om zo nog meer koffiedik te redden van de afvalbak.” 

Link naar publicatie https://www.selectavending.nl/over-selecta/nieuws/succesvolle-pilot/